shipping icon

pickup icon

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο

Άρθρο: ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ: Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ.

ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ: Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ.

ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ: Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ.

Το πουκάμισο είναι η αρχή της ανδρικής εμφάνισης, η βάση της, είτε αυτή είναι formal είτε είναι casual.

 

Το πουκάμισο ξεκίνησε ως εσωτερικό ένδυμα, εξού και η ονομασία του. Υποκάμισο, από τις λέξεις υπό και καμίσια (λατ.: camisia).

 Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, το πουκάμισο ήταν μέρος των ανδρικών εσωρούχων και, προφανώς, δεν ήταν επιτρεπτό να ξεχωρίζουν μέσα από την ενδυμασία των κυρίων της εποχής. Οι γιακάδες κούμπωναν επιπλέον πάνω στο πουκάμισο.

 

Kαθώς άλλαζαν οι κοινωνικές συνθήκες και μαζί οι συνήθειες και η μόδα, άλλαξε και το πουκάμισο. Έγινε μέρος της εξωτερικής ενδυμασίας και σιγά σιγά το λευκό ξεκίνησε να διατίθεται σε όλη τη χρωματική παλέτα. Εκτός από χρώματα, απέκτησε και μοτίβα, με κυρίαρχα το ριγέ και το καρό.

 Ένα πουκάμισο έχει πολλά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να διαφέρουν, στο υλικό, την ύφανση, το κολάρο ή τις μανσέτες και το σχέδιό του.

 

ΥΦΑΣΜΑ ΚΑΙ ΥΦΑΝΣΗ:

Μονόκλωνο Ύφασμα, Δίκλωνο Ύφασμα, Ποπλίνα, Φανέλα, Λινό, Κοτλέ, Denim, Καμπαρντίνα, Φλάμα, Oxford, Pin Point Oxford, Twill, Fil a Fil, Πικέ, οι διάφορες ονομασίες υφασμάτων και ύφανσης. Κυρίαρχο υλικό είναι το βαμβάκι.

 

ΚΟΛΑΡΑ:

Ο γιακάς χαρακτηρίζει το πουκάμισο και καθορίζει και τη χρήση του.

Κλασικός, Rex ή Windsor, Button down, Soft rex, Wingtip, Mandarin ή Band (που στην Ελλάδα τον αποκαλούμε mao) μερικοί από τους πιο συνηθισμένους, στην αγορά, γιακάδες. Επίσης, Italian, Cutaway, Extreme cutaway, Club, Kent, Roxy, Patrick, Saint Tropez, Classic narrow, από τους πιο ιδιαίτερους και όχι διαδεδομένους στην αγορά.

Στην καθημερινότητα, τα κολάρα που βλέπουμε στα dress πουκάμισα είναι ο Rex και ο Wingtip -για το tuxedo- και στα casual ο button down, ο soft rex και ο mao.

 

ΜΑΝΣΕΤΕΣ:

Οι μανσέτες ξεχωρίζουν σε απλές και διπλές. Η απλή μανσέτα κουμπώνει με κουμπί και η διπλή που διπλώνει και χρησιμοποιούμε μανικετόκουμπα. Τις διπλές τις βρίσκουμε σε dress πουκάμισα, ενώ οι απλές μανσέτες υπάρχουν και σε dress και σε casual.

 

  • Απαράβατος κανόνας οι μανσέτα του πουκαμίσου να ξεχωρίζει δύο δάκτυλα από το μανίκι του σακακιού.

 

ΣΧΕΔΙΑ:

Κυρίαρχα σχέδια το ριγέ και το καρό, που φοριούνται και με κοστούμι και γραβάτα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πουκάμισα με διάφορα σχέδια και μοτίβα και διαφέρουν ως προς τη χρήση τους.

 

ΝΟΥΜΕΡΑ - ΓΡΑΜΜΗ:

            Το μέγεθος ενός πουκαμίσου καθορίζεται από το κολάρο, το μέγεθος δηλαδή του λαιμού. Το μετράμε σε εκατοστά ή ίντσες ή με το μέγεθος “Alpha”. Το νούμερο 40 είναι 15 ¾ ή M (medium).

Τα πουκάμισα, ως προς τη γραμμή τους, ξεχωρίζουν σε regular και slim. Τα slim είναι πιο στενά στο στήθος και τη μέση.

Αν φοράτε medium και το slim σας είναι στενό, τότε δε θα πάτε σε large slim, αλλά σε medium regular, γιατί στο large θα είναι μεγάλος ο λαιμός και δε θα εφαρμόζει σωστά.

Το πουκάμισο είναι πολύ σημαντικό στην εμφάνισή σας, καθώς με την επιλογή ενός πουκαμίσου μπορεί πάνω σε αυτό να «χτιστεί» όλο το υπόλοιπο outfit. Να χρησιμοποιηθεί δηλαδή ως βάση για να γίνει η επιλογή του κοστουμιού ή του σακακιού, της γραβάτας και όλων των υπόλοιπων ρούχων και αξεσουάρ.